BTW codering

Published Date: 21-05-2018    Categorie: Verwerkings instellingen
Updated on februari 24, 2022

In dit artikel vind je informatie over:

1. BTW codering
  2. Hoe werkt het?
  3. Instellingen
  4. BTW-codering
  5. Enkele vorbeelden van facturen met BTW-codering

Stappen voor lokaliseren, aanpassen en toevoegen van nieuwe verwerkinsinstellingen aan een administratie

• Selecteer bovenaan in het scherm de administratie.
  • Klik op het tabblad ‘VERWERKINGSINSTELLINGEN’ om alle verwerkingsinstellingen te zien van de geselecteerde administratie

1. BTW codering

Factuur is geboekt op een grootboekrekening die gebaseerd is op de BTW-specificatie van de factuur. Bijvoorbeeld het totaal van alle artikelen van 6% BTW is geboekt op 1 grootboekrekening en de artikelen met 21% BTW worden geboekt op 1 grootboekrekening.

De factuur moet het totale bedrag voor verschillende BTW% duidelijk op leesbare wijze specificeren.

2. Hoe werkt het?

Als een factuur 3 verschillende BTW% bevat dan worden er 3 regels aangemaakt met de grootboekrekeningen die zijn bepaald in de instellingen van de relatie.

De BTW-code wordt toegepast volgens het BTW-schema dat is gedefinieerd in het submenu ‘BTW codering’ (verwijzingspunt BTW submenu)

3. Instellingen

• Selecteer the administratie en ga naar “relatielijst’
  • Selecteer/zoek de relatie
  • Dubbelklik om te kunnen bewerken
  • Selecteer de ‘BTW-codering’ uit het drop-downmenu in de kolom ‘coderingsregel’en geef de ‘specificatie’ voor elke BTW% afzonderlijk.

4. BTW-codering

1. Standaard BTW mapping – je kan de lijst met toegewezen Btw-codes voor inkoop en verkoop bekijken.

Veel boekhoudpakketten hebben BTW-categorien ingericht als Inkoop BTW / Verkoop BTW / EU / Niet EU. Bij Smartbooqing worden de BTW-codes automatisch gekoppeld aan de juiste categorie en je kan deze later bewerken. Op basis van deze koppeling zal de factuur volgens de juiste BTW-code worden verwerkt.

Om de standaard BTW mapping van administraties te controleren:

Stappen:

1. Klik via de administratiepagina op Verwerkingsinstellingen > klik op BTW-codering > Standaard BTW toewijzing (mapping) Zie het scherm hieronder:

• Als je een specifieke BTW-codering wilt, die afwijkt van bovenstaande algemene instellingen, dan kan je die volgens twee verschillende criteria instellen:
    1. BTW-toewijzing (mapping) voor relatie
    2. BTW-toewijzing (mapping) voor grootboekrekening

4.1. Btw-toewijzing (mapping) voor grootboekrekening

BTW-code wordt toegepast op boekingen die onder de opgegeven grootboekrekening vallen.

Stappen om instelling toe te voegen:

Verwerkingsinstellingen > klik op BTW-codering > Btw-toewijzing (mapping) grootboekrekening > klik op ‘+nieuw’ > selecteer grootboekrekening > stel BTW vanuit de lijst in > klik op ‘aanmaken’.
Zie het scherm hieronder:

4.2. BTW-toewijzing (mapping) voor relatie

De BTW-code wordt toegepast voor boekingen die onder een bepaalde relatie vallen.

Stappen om instelling toe te voegen:

Verwerkingsinstellingen > klik op BTW-codering > BTW-toewijzing (mapping) voor relatie > klik op ‘+nieuw’ > selecteer relatie > stel BTW vanuit de lijst in > klik op ‘aanmaken’.
Zie het scherm hieronder:

Opmerking: als een factuur onder beide bovenstaande criteria valt, wordt de instelling grootboekrekening als eerste gekozen, grootboekrekening is leidend.

Op de gehele boekingsregels past het een relatie btw-code toe, maar voor regels met een ingestelde grootboekrekening wordt het geboekt op ‘BTW voor grootboekrekening’.

5. Enkele vorbeelden van facturen met BTW-codering

Voorbeeld 1

Voorbeeld 2

Voorbeeld 3

Updated on februari 24, 2022